le Cochonnet

Jeu de boulesvereniging Oosterhout

Logo

   Over boules en cochonnets


Voor een internationale sport als petanque is het niet meer dan logisch dat het materiaal aan bepaalde eisen moet voldoen. In het internationale spelreglement (zie onze ledenpagina) worden deze eisen vermeld.

Dat dit hiernaast geen wedstrijdboules zijn snapt iedereen wel, maar wat moet je dan wel gebruiken? Op deze pagina proberen we je een beeetje wegwijs te maken.

 

 

De cochonnet

We beginnen met de cochonnet, want dat is eenvoudig. De cochonnet of but is van hout of kunststof, heeft een maximale diameter van 35 mm en mag niet kleiner zijn dan 25 mm. Ze zijn glad of met een lichte structuur en vaak fel gekleurd om ze goed te kunnen zien, ook bij schemer. Tegenwoordig zijn er ook magnetische buts.

 

Boules

Onthouden: boules zijn verschillend qua formaat en gewicht en moeten passen bij je handgrootte en spelwijze.


Boules moeten zijn goedgekeurd door de FIPJP (Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal). Het gewicht, het merk en het persoonlijk nummer moeten altijd leesbaar zijn. De diameter van boules mag niet groter zijn dan 8 cm en niet kleiner dan 7,05 cm, en het gewicht moet tussen 0,650 en 0,800 kg liggen.

Daarnaast hebben boules een specifieke hardheid, waardoor ze afhankelijk van het soort terrein meer of minder op de baan 'stuiteren' en bij contact met andere boules anders reageren. Een keuze voor 'hard' of 'zacht' hangt vaak samen met het type speler: pointeur of tireur. Op DEZE website vind je een goede uitleg over de verschillende hardheden.

En tenslotte hebben boules vaak nog een specifieke serie groeven en soms een coating.

Het aantal variaties is dus eindeloos. Maar voor je eerste set boules hoef je echt niet op alles te letten: maat en gewicht zijn het belangrijkste.


Het materiaal van de boule

Er zijn boules van roestvrij staal (inox) maar ook van carbonstaal. Deze laatste hebben vaak een chroomlaagje, maar dat gaat er al gauw af door het spelen. Daarna moet je ze regelmatig een beetje oliën, anders roesten ze. Waarom zou je die dan aanschaffen? Ze zijn wat goedkoper dan RVS, hebben een iets betere grip en ze stuiten minder op de baan.


Meer over tireurs en pointeurs

Bij gevorderde spelers zie je in een team vaak enige specialisatie. Hoewel beide (!) spelers een boule goed moeten kunnen plaatsen (pointeren) is het vaak van belang om een boule van de tegenstander weg te spelen, dus te tireren. Het liefst door de lucht in een mooie boog die eindigt bij de boule van de tegenstander. De tireur is een speler die hier (enige) aanleg voor heeft (of dit gewoon leuk vindt) en in touw komt als dat nodig is. Voor boules gelden daarbij de volgende richtlijnen:


Aanbevolen maten, gewichten en streping voor pointer, tireur en milieu


Let op: dit zijn alleen richtlijnen. Natuurlijk zijn er veel (recreatieve) spelers die dit allemaal een zorg zal zijn en vaak hoor je ook 'tireren, dat kan ik niet' (gewoon proberen dus!). Maar nu weet je in iedere geval hoe het zit.


Hoe bepaal je de juiste maat?

Een boule moet goed in je hand passen, ongeveer half erin en half erbuiten. Hij moet volledig omsloten worden door je twee handen: duim tegen de wijsvinger. Dit is belangrijk; een boule die niet goed in je hand past is een crime om mee te gooien. De tekening hieronder kan je helpen bij je keuze. Voor beginners is aan te raden om geen extreme maten te nemen: kies voor 'milieu' en een gewicht van zo'n 700-720 gram.


En tenslotte, waar kun je ze kopen?

Het leukste is natuurlijk om boules en andere materiaal te kopen in (Zuid)Frankrijk, de bakermat van deze sport. Daar vind je veel gespecialiseerde winkels met een groot assortiment. Vind je dat even te ver om te rijden, dan zijn er ook webwinkels waar je kunt bestellen. Op onze startpagina staat een link naar OBUT, een grote fabrikant. Maar er zijn meer webwinkels te vinden, gewoon even googelen.

Webmaster le CochonnetSLUIT DIT VENSTER