le Cochonnet

Jeu de boulesvereniging Oosterhout

Logo

 

   Jeu de boules.   Geschiedenis, beschrijving, spelregels en meer...


 

Wat is jeu de boules (petanque)?

 

Jeu de boules kent veel varianten maar over het algemeen en zeker in Nederland wordt de vorm 'Petanque' gespeeld. Bij Petanque probeert men met precisie een metalen bal ( de boule) zo dicht mogelijk te plaatsen bij een klein balletje dat als eerste wordt uitgeworpen (de cochonnet). Petanque staat voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Maar ook voor een ontspannende sport op recreatieniveau!

 

Waar komt petanque vandaan?

Voor een korte geschiedenis, klik HIER

 

Termen en begrippen

Klik HIER voor een overzicht van veel voorkomende uitdrukkingen die bij Petanque worden gebruikt. En wat is ook al weer een fanny?

 

Hoe wordt petanque gespeeld?

Petanque wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend:

 • Triplettes, 2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
 • Doublettes, 2 teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
 • Tête à tête, 2 spelers spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler

 • Doublette is de meest voorkomende vorm, ook voor officiële wedstrijden zoals competities, interlands en wereldkampioenschappen


  Het spelverloop


  1. De toss bepaalt welk team begint.
  2. Elk team speelt zes boules (drie boules per speler).
  3. Het team dat de toss heeft gewonnen (team A) tekent een cirkel van 35 tot 50 cm op de grond. Een speler van dit team gooit de cochonnet (het but, of houten doelballetje) vanuit de cirkel op een afstand tussen de 6 en 10 meter van de cirkelrand, op tenminste één meter afstand van de zijlijn en/of achterlijn.
  4. Dezelfde of een andere speler van team A gooit hierna de eerste boule, zo dicht mogelijk bij de uitgeworpen but. Een boule wordt altijd ondershands gegooid (met de handpalm naar boven) en met beide voeten in de cirkel.
  5. Een speler van team B probeert nu zijn boule dichterbij de but te werpen. De boule van team A mag hierbij worden weggeschoten of de cochonnet mag met de boule verplaatst worden. Team B blijft proberen dichterbij te komen tot het gelukt is (of de boules op zijn!)
  6. Komt de boule van team B dichterbij, dan is team A weer aan de beurt om dichterbij te komen. Men gaat hiermee door tot het gelukt is.
  7. Zo blijven de teams afwisselend werpen  totdat een van de teams geen boules meer heeft. Vervolgens probeert het andere team de resterende boules ook dichterbij de cochonnet te werpen dan de boule van de tegenpartij.
  8. Iedere boule die dichterbij de “but” ligt dan de beste boule van de tegenstander telt voor 1 punt. Alleen het winnende team krijgt punten.
  9. Het team dat deze werpronde heeft gewonnen werpt de cochonnet opnieuw uit vanaf de plaats waar hij ligt en plaatst de eerste boule.
  10. Het team dat als eerste 13 punten uit de diverse werprondes verzamelt wint de partij.


  Waar vind ik de officiële spelregels?

  Klik HIER voor de spelregels (in PDF formaat, opent in een apart venster)

   

   

  Hoe spelen: taktiek en techniek

  Hierover vind je meer op de ledenpagina.

   

  Hoe moet je boules uitkiezen?


  HIER vind je een handleiding!